Brænde ovn pejs save kløve optænding fyre korrekt

Michael Maardt 2014, opdateret:

Denne side er lang, derfor links til sektionerne:

Hvordan holder man på varmen natten over?
Det spurgte jeg mig selv 2014 efter i mange år at have fyret med brænde i mit sommerhus. Jeg har opholdt mig meget, dvs. det meste af året i mit 65kvm store sommerhus fra 1998. Store glasruder, 10cm isolering i væggene og 20cm i loftet.

40kvm er stue/køkken/alkove i en vinkel. Huset har - gennem en døråbning til entre - yderligere to mindre rum og et badevær. Jeg har placeret en ventilator i stuen på en reol for at blæse varm luft fra stuen ud i entre og badeværelse. Yderligere har jeg installeret en ventilator i en hems højt fra stuen til et af rummene. Den sidste bruger jeg sjældent, men meget rar at have for at skabe cirkulation af luften.

2014 begyndte jeg at interessere mig for at fyre korrekt for at spare på elregningen. Læs mine erfaringer med at reducere el-forbruget.

Jeg stødte på masseovne hos ovnbygger.dk. Det er smart at akkumulere varme i sten, og denne varme afgives, når selve ovnen ikke afgiver varme.

I en masseovn på 3-4 tons afgives varmen over mange timer, men jeg har ikke plads til en masseovn, men bruger ideen med at lagre varmen i sten.

Febr. 2015 købte jeg ny ovn

Jeg så på mange ovne med fedtsten, men de fleste af dem koster snildt over 20.000 og fylder godt i landskabet. Jeg endte med Lotus 2060. Lars Gammeltoft startede firmaet Lotus og konstruerede 1980 sammen med sin ansatte Freddy Svendsen ovnen. De skiltes. Lars solgte Lotusovne og startede en fysisk butik Pejseforum i København, som i mange år solgte brændeovne og pejse. Butikken er nu 2019 lukket.

De to ovne "Svendsen 1" og "Lotus 2060" er meget ens, men Lotus model 2060 var 2.000,- billigere, så den købte jeg. Jeg købte grundmodellen, fordi der kan stables fliser ovenpå pga den gode konstruktion. Den øverste plade er stærk og kan tåle, at der stables mange sten eller fliser ovenpå.

Lotus 2060 med 54 fliser

Den er virkelig god. Jeg havde mange fliser til overs. Først testede jeg mursten og brændte lersten, men det viste sig, at mine fliser var bedre til at ophobe varme. På foto ses, at jeg stablede og sprøjtemalede fliser i 10 lags højde med Senitherm. I starten havde jeg 4 søjler a 10 fliser a 3,8kg = 150kg på ovnen, placeret tæt på hullerne, hvor den varme luft stiger op. Ovnen vejer 175kg, så jeg havde over 325kg opvarmet materiale, der holder på varmen.

Dec. 2020 satte jeg yderligere 2 x 6 fliser på de bageste søjler, så nu har jeg i alt 54 fliser, som vejer ca. 200kg.

Når ovnen opvarmes fra kold, går en del af varmen til at varme stenene op. Som sagt har jeg placeret fliserne/stenene dér, hvor den varme luft kommer op fra ovnen UDEN selvfølgelig at blokere for luften. På den måde afgiver ovnen varme til stuen, resten går til at opvarme stenene.

Når alle sten så er blevet så varme, som de nu kan blive, varmer ovnen endnu mere end hvis den var i gang uden stenene. Det er som en stor klods, der står og emmer af varme. Det betyder at den afgiver en meget behagelig 'langsom' varme dagen igennem, men også om natten.

Inden mit eksperiment med forsk. sten og havefliser var der 17 grader om morgenen, endda EFTER at min varmepumpe havde kørt en times tid. Hvis varmepumpen ikke havde kørt, havde der været koldere.

Siden jeg startede med fliserne, har jeg ofte 25° ved 18-19 tiden, også selv om der er 0° udenfor. Om morgenen ved 7-tiden er der ofte 20°, også UDEN at varmepumpen har kørt. I mange år har jeg dog haft min Mitsubishi varmepumpe kørende hele tiden. Hvis den ikke varmer, så cirkulerer den luften fint, thi den peger hen mod brændeovnen.

Jeg er oppe et par gange om natten. For nogle år siden lagde lidt brænde i ovnen. Det gør jeg IKKE mere. Jeg kunne for nogle år siden på min elmåler se, at varmepumpen forbruger mindre, efter at jeg tilføjet de 150kg fliser.

Ovnen holder sig bedre varm

Den varme masse, som omgiver ovnen, bidrager i høj grad til, at ovnen holdes varmere end ellers, og det er smart, når man lægger nyt brænde i ovnen. Da ovnen ikke så hurtigt taber sin varme til omgivelserne, er det lettere at antænde den næste portion brænde.

Jeg har hørt at nordmændene samler sten på turen i fjældet og tager dem med hjem til ovnen. Alle ting i din bolig optager en vis varme, så jo flere tungtvejende ting, desto bedre. Jeg varmer typisk op i løbet af en dag, og hvis jeg er hjemme hele dagen og fyrer kontinuerligt dagen igennem er der 25° om aftenen, når jeg går i seng.

Træet skal fældes, saves, kløves og stables

Træfældning: Jeg har ingen erfaringer med at fælde træer, så det må du google. For mange år siden købte jeg bure med kløvet træ. Fra 2015 og 2016 har jeg fået leveret billige fyrretræstammer i 2 meters længde. På billedet er ca. 8-10 skovrummeter.

Hvilken kædesav?

Hvis du vælger selv at save og kløve, skal du have fat i en kædesav, en økse og/eller en brændekløver, der kan trykke min. 5 ton. Du skal være MEGET tålmodig, hvis du vil arbejde med en elektrisk kædesav. Der er efter min mening ikke kræfter nok i en elektrisk kædesav. Jeg har haft et par motor-kædesave, der var for tunge, dvs. 6kg eller mere. Jeg overvurderede som 60-årig mine egne kræfter. Jeg endte med en Makita EA4300F38C med et 38cm/15" sværd på 5kg.

Den passer mig fint og den har arbejdet sig igennem de viste træstammer fra 2015. Videoen nedenfor er træstammerne fra 2016. Det er meget vigtigt, at saven ikke er for tung, fordi du skal bære rundt på den, afhænger selvfølgelig af, hvor meget du skal save. Jeg foretrækker klart en lettere, men svagere sav, fremfor en tungere og stærkere motorsav.

Jeg forsøgte at lære at slibe kæden. Jeg kan godt finde ud af det, men betaler meget hellere forretningen på Isefjordsvej i Nykøbing Sj. ca. 60kr for at slibe kæden. Jeg har 3 kæder til min sav.

Sommer 2019 fik jeg en af mine naboers fældede fyrretræer skåret i 2m længde. Ved roden var træerne 1 meter i diameter, så jeg besluttede at købe en prof. sav Stihl MS 262 c-m med 20"/50cm sværdlængde.

Jeg bor ved Holbæk, så jeg købte den hos den flinke John hos Park Skov Have Holbæk. Den er ca. 4 gange så kraftig som min gamle Makita EA4300F38C, men alt er jo relativt her i livet. Først efter flere år og mange hundrede timers erfaring med en motorsav turde jeg købe en så kraftig sav med 3,5kW/4,8hk. Jeg har fået fin instruktion i Holbæk om brugen, skifte kæde, sværd og file kæden regelmæssigt. Senere havde jeg ikke længere brug for den og solgte den til nabo.

Hvilken kævlelængde?

Kævlelængden skal passe til din ovn. Jeg saver 25cm for at kunne placere træstykkerne begge veje i ovnen. Hvis kævlerne står opad bagvæggen, er det fint. Korte kævler tørrer hurtigere og er lettere at håndtere, når de skal flækkes, stables og puttes i ovnen.

Jeg lavede huggeblok af den tykkeste stamme. Jan. 2015 købte jeg ca. 10 skovrummeter træstammer a 2m længde. De tykkeste er 50cm i diameter og vejer vel 400kg. 10 skovrummeter svarer til 7 rummeter savet, kløvet og stablet. 1 tårn indeholder ca. 2 rummeter.

Økse og huggeblok

Jeg brugte noget tid til at undersøge og købte denne svenske GRÄNSFORS stor kløveøkse/flækøkse med 70cm skaft - link går til Sverige. Den koster lidt, men jeg fortryder absolut ikke.

En af mine venner lærte mig at bruge en økse, specielt hvordan man 'skaller', dvs. kløver sider af et stykke træ. Huggeblok fik jeg lavet af en 50cm tyk stamme. Den skal være så høj, at din økse rammer træet vandret i kløvningsøjeblikket. Dette er meget vigtigt. Typisk flugter huggeblokken med knæet og huggeblok + brændestykket flugter med din hofte. De fleste laver huggeblokken for lav.

Den største fejl, jeg ser på videoer, er at stå med spredte ben. Du risikerer at hugge dig selv, hvis øksen smutter ned ved siden af huggeblokken. Jeg er højrehåndet og har venstre fod forrest, næsten FORAN min højre fod, som er ca. en halv meter bag min forreste fod. Du hugger lidt til højre på træstykket på huggeblokken, så HVIS du rammer ved siden af, så ryger øksen enten i huggeblokken eller forbi dit højre ben. God ide at bruge sikkerhedssko med tå værn.

Hvilken brændekløver?

Du skal have en kløver, der mindst kan trykke 5 ton. Det kan de fleste til privat brug. Jeg købte den tidl. model til denne nyere og dyrere brændekløver med stativ hos Harald Nyborg, fordi den var billigst. Ingen manual til hvordan stativ samles, så det tog over en time at finde ud af, hvordan det bedst samles.

Den tyske producent Scheppach sendte mig dog på opfordring den korrekte manual. Jeg håber at manualen til den nyere model er bedre end min. Kløveren fungerer fint efter hensigten. Senere solgte jeg den, fordi jeg kløvede derefter kun med økse.

Om at fyre korrekt i sin brændeovn

Jeg har læst en del artikler om emnet og talt med fagfolk. Det kan varmt anbefales at bruge noget tid på at lære sin ovn at kende OG at lære så meget som muligt om at opvarme med brændeovn.

Hvor tørt skal træet være ?

Foto viser en fugtighedsmåler på et stykke brænde af fyrretræ, som har ligget udendørs under halvtag siden juni 2016, og nu er det dec. 2016. Kløvet fyrretræ kan sagtens tørre på en sommer/efterår.

Gør dig selv en tjeneste og køb en fugtighedsmåler fra f.eks. ebay.co.uk Linket giver en søgning på 'wood moisture meter' og jeg vælger mest Hong Kong eller Singapore, fordi leveringen er lidt hurtigere end fra Kina.

Min måler med 2 spidser fra 2016 laves 2019 med 4 spidser. En af modellerne kan tilsyneladende indstilles til en bestemt træsort! Det har vi næppe brug for. Denne måler sælges af mange danske shops for ca. 200kr

Jeg fandt en billig fugtighedsmåler hos Harald Nyborg. JemogFix har den samme (samme ejer). Intet display, i stedet små lysdioder for tallene 7-35 i 2 rækker. Det er noget rod. Meget besværligt at skifte batteri. Designeren har vist ikke selv prøvet at skifte batteri. Aflæsningen foregår ved at trykke på enten High eller Low knapper og så skal man aflæse små tal i den ene eller anden kolonne. Sikke noget skidt.

Jeg skrev ovenstående til Harald Nyborg, som returnerede mine penge ! Det kalder jeg kundeservice. Min måler som vist på fotos med stort display og et tydeligt tal er klart bedst. De nævnte målere bruger alle et 9Volts batteri. Vær OBS på, om batteriet er med i prisen. På eBay er batteriet IKKE med i prisen.

Indendørs tørring 2-3 døgn

Der er delte meninger om, hvornår træet er tørt NOK. Jo tørrere desto bedre. Nogle mener 18-20% er godt nok. Det går an, og jeg har brændt meget træ med ca. 20%, men efter at jeg tørrer mit brænde i kasser i 1-3 døgn i stuen tæt på ovnen, kommer det ned på 10% og det er en stor forskel. Træet brænder renere, lettere og giver mere varme. Kan "varmt" anbefales.

De på fotoet viste 6% skyldes at brændestykket er relativt tyndt, men viser, hvor tørt det kan blive indendørs.

Brændværdier forskellige træsorter

Indtil 2017 havde jeg stort set kun erfaring med fyrretræ, fordi jeg fik det billigt. Jeg havde dog lidt bøgetræ, og der er klart mere gods i bøg. Læs på nettet om forskellige træsorter. Marts 2017 fik jeg ca. 6 skovrummeter, 80% bøg og 20% birk. Bøg er fint. Det ligner parketgulve, når jeg kløver det. Det er meget let at kløve.

Jo højere brændværdi, desto tungere, bedre og dermed mere varme. Gran/Poppel: 370, Skovfyr: 430, El: 440, Pil: 460, Bjergfyr: 490, Birk: 540, Elm: 565, Ask/Eg 570, Bøg 580, Avnbøg 640. Kilde: brændværdier

Avnbøg har brændværdi 10% højere end bøg og brænder langsommere. Jeg købte dec. 2020 et tårn avnbøg for at prøve det. Det er meget hårdt, og som der skrives flere steder: Det er ikke helt let at få ild i. Mange anbefaler at brænde avnbøg sammen med lettere træsorter, eller i hvert fald tænde op med lettere træsorter. Pt har jeg en del fyr, som jeg tænder op med. Det er lykkedes mig at holde ovnen kørende i mange timer om natten med nogle tykke stykker avnbøg og mindre, men tilstrækkelig lufttilførsel. Om morgenen var der 24° !

Optænding

Alle er enige om, at ved optænding fra kold eller kølig ovn er det vigtigste at få gang i et godt bål så hurtigt som muligt for at opnå høj temperatur i brændkammeret. Den høje temperatur sørger for at træets gasser afbrændes, hvilket ses som flammer. Herved får du mest ud af brændet. Hvis du orker, læg nogle store stykker i bunden, nogle tynde stykker ovenpå på tværs og tænd så op med en eller flere optændingsblokke. På den måde tænder du op 'fra toppen', hvilket giver renere og bedre forbrænding.

Aviser indeholder skadelig trykfarve, som forurener luften, hvis du bruger det som optænding.

Lufttilførsel

Krav: rigeligt med tørt pindebrænde, hvilket kræver lidt arbejde - og rigelig lufttilførsel. Man skal tilføre ovenluft OG supplere med lågen på klem. Ilden skal afbrænde så mange gasser så hurtigt som muligt.

Vent til ilden har godt fast, inden du lukker lågen og dermed for ilten. Nu regulerer du kun med ovenluft (sekundærluft). Kai, som har mange års erfaring, fortalte mig, at der skal fyres på fuld drøn hele tiden, også under optænding, således at træet udnyttes bedst muligt OG på denne måde dannes færrest muligt skadelige stoffer, som ryger ud gennem skorstenen.

Optænding og fyring i Lotus 2060

Du kan måske bruge noget fra manualen til Lotus 2060:

  1. Læg ca. 2,4 kg optændingspinde midt i ovnen, stablet på kryds og tværs, som et bjælkehus. Læg 2 spritblokke i midten og antænd dem.

  2. Luk lågen helt i og åbn spjældet i askelågen helt. Det øverste spjæld åbnes ligeledes helt. Efter 5-10 min. lukkes spjældet i askelågen. Når bålet er brændt ned til glæder, spredes disse i et jævnt lag.

  3. Læg nu 2 stk. brænde i størrelser som før beskrevet på gløderne, med en samlet vægt på ca. 1,9 kg. Stykkerne lægges alle i bunden af ovnen, parallelt med ovnens forside, med lige stor afstand til ovnens sider og med en indbyrdes afstand på ca. 1 cm. Det forreste stykke antændes bedst, hvis de kløvede sider vendes ud mod lågen og ned i gløderne. Luk lågen helt i. Spjældet i askelågen skal være lukket og det øverste åbnes fuldstændigt.

  4. Efter 2-5 min. skrues det øverste spjæld ca. 3 omgange tilbage, så åbningen er ca. 2/3 (=4 omgange åben). Dette gælder for en normalt virkende skorsten. Såfremt skorstenen er særlig velvirkende, kan men nøjes med at give lidt mindre luft. Har man derimod en skorsten, som trækker dårligt, skal der tilføres mere luft. Men brug flammebilledet som indikator for tilstrækkelig lufttilførsel. Flammerne skal være høje, klare og livlige med lysegult skær. Er flammerne mørkerøde, stillestående, er det tegn på for lidt luft.

  5. Når brændet er brændt ned til gløder (efter ca. 1 time), startes forfra fra pkt. 3, idet der igen åbnes helt for luftventilerne i de første 2 - 5 minutter.

Optænding med briketter

Efterår 2016 købte jeg hos Bauhaus drive-in 8 gode RUF Rosager pakker med 10 briketter i en pakke for 100kr. Det skal være de mørke (ikke de lyse, som fås mange steder). Sådan gør du: En lille optændingsblok antændes, lægges i bunden af ovnen. En briket stilles ved siden af og endnu en briket stilles på skrå op ad den første briket, så ilden rammer begge briketter. Et tørt tyndt stykke træ lægges henover.

Ilden får snart fat i briketter og derefter også snart fat i træstykket, og derefter kan der snart lægges flere større stykker brænde i ovnen. Hjulet ved askeskuffen (også kaldet spjæld) drejes for at tilføre lidt luft nedefra ELLER den store låge åbnes, så den står lidt på klem og når ilden er har fået godt fat, lukkes igen. Dette forklares fint i denne video

Jeg skal indrømme, at det går lidt langsomt med at få varme og få varmet ovnen op på denne måde i forhold til pindebrænde, optændingsblokke, men det virker, fordi briketter er tørre. Det sviner lidt med briketter, men støvsugeren er din ven. 2018-2019: Jeg bruger ikke længere briketter.

Optænding med savsmuld

Tør savsmuld er fint til optænding.

Mere brænde til en varm ovn

Brug maksimalt halvdelen af brændkammeret. Den ideelle situation (som sjældent svarer til virkeligheden) er, at den første optænding brænder ud og efterlader et varmt glødelag. Jo mere du fylder i ovnen, jo mere varmer ovnen. Brug mindst to stykker træ (fagsprog: kævler), gerne på kryds. De skal have kontakt med hinanden, så brænder de bedst, fordi de støtter hinanden i forbrændingen.

På et tidspunkt kan det blive så varmt, at man må forsøge at komme mindre træ i ovnen, men stadig holde gang i den. Du kan bedre dosere ilden med få og mindre stykker. Det er lettere for ild at få fat i kløvede end barkede flader. Det optimale er, at du har kløvet dit brænde i ret tynde stykker, 5-8 cm diameter. Jeg har to huggeblokke. Den ene står ved min terrasse tæt på dør og ovn. Jeg kløver løbende. Det giver også motion.

Luft godt ud i hele huset

Det er vigtigt at lufte godt ud i hele huset, når man bruger brændeovn, specielt efter at have lagt nyt brænde i ovnen. Der kan hænge lommer af luft fra brændeovnen. Du skal ikke være bange for at få en masse kold luft ind i huset. Nogle vinduer på klem er også fint, så der tilføres lidt luft og ilt hele tiden. Brændeovnen suger hele tiden ilt under forbrændringen.

Rens glasruden

Brændeovne og pejse kan rengøres med tredobbelt salmiakspiritus. Jeg bruger 10% og 90% vand og tørrer med køkkenrulle. Jeg har fyldt en sprayflaske, så er det let at sprøjte på glasruden om morgenen, når det skal tændes op. Ved meget tilsodede glasruden, kan man duppe et stykke køkkenrulle i en tynd salmiakspiritusopløsning, og derefter dyppe papiret i lidt aske og polere glasruden ren, men ellers bruger jeg mest en skraber med barberblad.

Udskiftning af brændeovn

Jeg fik heldigvis hjælp af min nabo. Skorstenen skulle løftes. Jeg købte 4 lægter/ rekler: 2 stk a 240cm og 2 stk a 180cm.




Jeg var meget heldig med at skære lægterne til en længde, der lige netop løftede skorstenen en cm over kanten på den nye ovns røgstuds. Prøv dig frem og start med lange stykker, som altid kan gøres kortere.


Den gamle ovn er flyttet og skorstenen dingler og svinede godt, fordi det blæste.







Skorsten

Skorstenen skal have en vis højde for at opnå godt træk. Snak med din skorstensfejer. Den skal vedligeholdes regelmæssigt af skorstensfejeren.

En opgørelse fra Miljø- og Fødevareministeriet i 2016 viser 842.000 brændeovne i Danmark og 400.000 boliger opvarmes primært med brænde.

Mere info

Informative videoer fra Roskilde Pejsecenter

Michael Maardt


Copyright © 2011-2024 by Michael Maardt. Du er på rent-postevand.dk

Share