Hvornår skal filtre og membran skiftes?

Jo oftere du skifter filtre, desto renere vand får du. Yderligere beskyttes membranen bedre og jo længere holder membranen. Da membranen er væsentlig dyrere end filtrene, er det sund fornuft.

Du bør løbende måle både kapacitet og renhed. Hvis en af disse forringes, kan det skyldes, at dine filtre er brugt op og derfor bør skiftes. Uanset hvor mange liter vand du laver, anbefales det at skifte filtre hver 6. måned for at undgå kim- eller bakteriedannelse.

De små inline filtre til de små 3trins anlæg (foto) består af et inline sedimentfilter og et inline kulfilterLink går til shoppen. De har en kapacitet på ca. 6.000 liter, men igen: det afhænger af, hvilket vand, der løber igennem.

10" kulblokfilter (foto) og 10" sediment-filtrene til de store filterhuse har en kapacitet på ca. 11.000 liter, men det afhænger af, hvilket vand, der løber igennem.


Husk at du skal regne din spildvandsfaktor med. Laver du 100 liter osmosevand om ugen med en spildvandsfaktor på 3, strømmer 100+300=400 liter vand om ugen igennem dine filtre. Det bliver til 400*52=20.000 liter = 20kbm om året, så kan du selv regne ud, hvornår du bør skifte filtre.

Sådan skiftes forfiltre 3trins anlæg

  1. evt. blå låseringe ved de to forfiltres endestykkers fittings fjernes.
  2. Den lille hvide bøsning holdes ind mod fittingen og derved kan du trække slangen ud. Dette har jeg vist i intro-videoen.

  3. Med værktøj løsnes fittings i hver ende af filteret. Med hånden skruer du de 4 fittings/koblinger fri af filteret.

  4. Du erstatter de brugte filtre med nye filtre og resten skulle gerne give sig selv.

Du kan også måle, hvornår hvad skal skiftes

Umiddelbart efter installation af NYT anlæg måles:

  1. postevandet, som det kommer ud af hanen. Denne værdi er normalt konstant.
  2. værdien FØR membranen, altså efter forfiltrene (stiger denne værdi med tiden, er det tid til at skifte filtre). Se nedenfor ved DM-1.
  3. værdien EFTER membranen (stiger den, MENS værdien efter for-filtrene ikke har ændret sig OG membranen har arbejdet i nogle år, er det tid til at skifte membran). Membraner KAN holde mere end de 3 år, som oftest nævnes som membranskift-tidspunkt.
  4. værdien efter evt. silikat/harpiksfilter. Hvis denne stiger og ALLE andre værdier er uændrede, kan du overveje, om du vil skifte harpiks

Du kan kan overvåge disse værdier permanent med den viste måler (monitor), der måler to steder samtidigt. Link til shoppen.
Mit alternative forslag, som er billigere, lidt mere besværligt, men mere nøjagtigt, er at bruge det viste T-stykke med en prop i. Når du skal måle, fjerner du proppen og lader vandet løbe ned i et lille glas.

Relaterede sider:

Video om filterskift store filterhuse:

Hvilke filtre til omvendt osmose?


Var du tilfreds med siden, er du meget velkommen til at klikke "synes godt om" herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende tilbud og rabatter.


Copyright © 2011-2018 by Michael Maardt.
Du er på Rent-Postevand.dkKontaktNyhedsbrev • opdateret: 15. Jul. 2018