Hvornår skal filtre og membran skiftes?

Jo oftere du skifter filtre, desto renere vand får du. Yderligere beskyttes membranen bedre og jo længere holder membranen. Internationalt anbefales 6-12 mdr, men jeg siger for dansk vand: hvert år er OK ved 'normalt' vandværksvand.

Ved andet vand kan du sikkert se på det sedimentfilteret i det 1. transparente filterhus, hvornår det er tid til at skifte filtre. Hvis du har egen boring, meget okker i vandet el. lign. skal du selvfølgelig skifte 'efter behov'. Brug din sunde fornuft.

Da membranen er væsentlig dyrere end filtrene, er det sund fornuft at skifte filtre ofte for at beskytte membranen og dermed forlænge dens levetid/holdbarhed.

Producenter af membraner siger hvert 3. år UANSET hvor meget den bruges. Som en muskel bliver en membran bedre af at blive brugt.

Du bør løbende måle både osmosevandets kapacitet og vandets renhed. Hvis en af disse forringes, kan det skyldes, at dine filtre er brugt op og bør skiftes. Uanset hvor mange liter vand du laver, anbefales det at skifte filtre hver 6. måned for at undgå kim- eller bakteriedannelse. Hvis du bruger anlægget regelmæssigt, hver 12 måned. Og det skriver jeg, fordi vi i Danmark har 'relativt' rent vand i forhold til resten af Europa. I mange EU lande er et vandfilter til drikkevand en helt normal ting.

De små inline filtre til de små 3trins anlæg består af et inline sedimentfilter og et inline kulfilter. Se produkterne for yderligere info.

De store osmoseanlæg/vandfiltre med store filterhuse har typisk 2 eller 3 filterhuse med 10" x 2.5" filterpatroner. Et anlæg med 3 filterhuse består af Sedimentfilter 5µ, kulblokfilter 5µ og Sedimentfilter 1µ. Et anlæg med 2 filterhuse består af Sedimentfilter 5µ og et kulblokfilter 5µ. Find filterpatronerne i shoppen. Hvis linket ikke virker klik her og klik 10" x 2.5" til venstre ved filtre.

Osmoseanlæg: Husk at du skal regne din spildvandsfaktor med. Laver du 100 liter osmosevand om ugen med en spildvandsfaktor på 3, strømmer 100+300=400 liter vand om ugen igennem dine filtre. Det bliver til 400*52=20.000 liter = 20kbm om året, så kan du selv regne ud, hvornår du bør skifte filtre.

Sådan skiftes forfiltre 3trins anlæg

  1. evt. blå låseringe ved de to forfiltres endestykkers fittings fjernes.
  2. Den lille hvide bøsning holdes ind mod fittingen og derved kan du trække slangen ud. Dette har jeg vist i intro-videoen.
  3. Med værktøj løsnes fittings i hver ende af filteret. Med hånden skruer du de 4 fittings/koblinger fri af filteret.
  4. Du erstatter de brugte filtre med nye filtre og resten skulle gerne give sig selv.

Du kan også måle, hvornår hvad skal skiftes

Umiddelbart efter installation af NYT anlæg måles:

  1. postevandet, som det kommer ud af hanen. Denne værdi er normalt konstant.
  2. værdien FØR membranen, altså efter forfiltrene (stiger denne værdi med tiden, er det tid til at skifte filtre). Se nedenfor ved DM-1.
  3. værdien EFTER membranen (stiger den, MENS værdien efter for-filtrene ikke har ændret sig OG membranen har arbejdet i nogle år, er det tid til at skifte membran). Membraner KAN holde mere end de 3 år, som oftest nævnes som membranskift-tidspunkt.
  4. værdien efter evt. silikat/harpiksfilter. Hvis denne stiger og ALLE andre værdier er uændrede, kan du overveje, om du vil skifte harpiks

Du kan kan overvåge disse værdier permanent med den viste måler (monitor), der måler to steder samtidigt.Mit alternative forslag, som er billigere, lidt mere besværligt, men mere nøjagtigt, er at bruge det viste T-stykke med en prop i. Når du skal måle, fjerner du proppen og lader vandet løbe ned i et lille glas.

Relaterede sider:

Video om filterskift store filterhuse:
Hvilke filtre til omvendt osmose?


Copyright © 2011-2023 by Michael Maardt. Du er på rent-postevand.dk

Share